Çiçekdağı önceden nereye bağlıydı?
1924 yılında Mecidiye, Yozgat tarafından alınarak Kırşehir’e bağlanmıştır. 1930 yılında, etrafını saran dağdan dolayı ismi ÇİÇEKDAĞI olarak değiştirilmiştir. 1954 yılında Kırşehir ilçeye bağlandığında kısa bir süre Yozgat iline bağlanan Çiçekdağı, 1957 yılında Kırşehir tekrar il olunca bu ile bağlanmıştır.
Kırşehir Çiçekdağı hangi boydan?
1910 yılında ilçe unvanı kaldırılmış ve Kırdök köyü ilçe haline getirilerek buraya bağlanmıştır. Kırdök köyü, 19. yüzyılın ilk yarısında geldiği tahmin edilen Oğuzların Avşar boyundan Horasan Türkmen hanedanları tarafından kurulmuş bir yerleşim yeridir.
Kırşehir eskiden nereye bağlıydı?
20 Temmuz 1954 tarihli 6429 sayılı kanunla Nevşehir il, Kırşehir ilçe olmuştur. Çiçekdağı Yozgat’a, Kaman Ankara’ya, Hacıbektaş, Avanos ve Mucur Nevşehir’e bağlanmıştır. 1 Temmuz 1957’de çıkarılan 7001 sayılı kanunla Kırşehir tekrar il olmuştur.
Kırşehir Çiçekdağı Alevi mi?
Özellikle günümüz Ermenistan sınırları içerisinde bulunan Çukursad bölgesinden bir Türkmen dervişi ve şair olan Miskin Abdal’ın şiirleri, onun Ehl-i Beyt’e olan sevgisini ve Şiiliğe olan eğilimini göstermektedir. Aynı şekilde Alevi-Bektaşi köklerinden etkilenen Çiçekdağı ve Kırşehir civarındaki Abdallar da Ehli Beyt’e büyük bir sevgi duymaktadırlar.
Çiçekdağının kaç tane köyü var?
İlçemiz 2 belde, 44 köy ve 3 mezradan oluşmaktadır.
Yerköy hangi ile bağlıdır?
Yerköy, Yozgat ilinin güneybatısında, Kırşehir, Kırıkkale ve Çorum sınırında bulunan ve il merkezine 39 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir.
Kırşehir hangi Türk boyuna mensuptur?
Boynuince halkı Oğuzların Beğdili boyuna mensuptur.
Kırşehir Akpınar soyu nereden gelir?
Rivayete göre Antalya bölgesinden göç ederek ilçemizin Tek Höyük mevkiine yerleşen Yörük oğulları, Yozgat bölgesinden göç ederek ilçemizin Eldelekli köylerine yerleşen İmamoğulları aşireti gibi birkaç tanınmış ailenin ticaret ve akrabalık ilişkilerinin gelişmesi sonucu bugünkü Akpınar mevkiine yerleşmişlerdir.
Türk olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Kırşehir hangi beylik?
Kırşehir ismi Hicri 295 yılında Şah Mehmet’in kuruluş belgesinde geçtiğinden ve Abbasiler döneminde ana karaya doğru yola çıkan orduda yer alan Karluklar Kırşehir’e yerleştiğinden bu tarihlerde Kırşehir isminin geçtiği varsayılmaktadır. Selçuklular döneminde Kırşehir ismiyle anılan bu il, bir ara Gülşehri olarak anılmıştır.
Kırşehir Kaman soyu nereden gelir?
Bazı kaynaklara göre ise Kaman adı, M.Ö. 1200-2200 yılları arasında Kızılırmak bendi bölgesinde yaşayan Etiler (Hititler)’den sonra kurulan Geomages (Kuman) kabilesinden gelmektedir.
Kırşehir’de kimler yaşamış?
Tarih. Kırşehir ve çevresinde yapılan araştırmalar, ilin tarihinin Eski Tunç Çağı’na (M.Ö. 3000-2000) kadar uzandığını göstermektedir. Daha sonra Hititler, Frigler, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar bölgeye egemen olmuştur.
Çiçekdağ Kürt mü?
1960, Kırşehir Kırşehir’in Kaman ve Çiçekdağı ilçelerinde yoğun bir Kürt nüfusu yaşıyor.
Kırşehir’deki Kürtler nereden gelmiştir?
Bu boyların kökeni Doğu Anadolu ve Güney Azerbaycan’dır.
Çetmi ne demek?
Çepni kabilesinden insanlar, yaşadıkları bölgeye göre; “Çepni”, “Çetme”, “Çitme” olarak adlandırıldılar ve Anadolu’nun birçok yerinde yerleştikleri kasaba ve köylere bu isimleri verdiler. Bu etnonim Batı Anadolu’da Chetmi, Özbekistan’da Chepbe ve Yunanlılar tarafından Τζιαπνίδαι (çev. Tziapnidai) olarak da kullanılır.
Kırşehir ilçe olduğunda nereye bağlandı?
20 Temmuz 1954 tarih ve 6429 sayılı Kanunla Nevşehir il, Kırşehir ise ilçe olmuştur. Çiçekdağı Yozgat’a, Kaman Ankara’ya, Hacıbektaş, Avanos ve Mucur ise Nevşehir’e bağlıdır.
Kırşehir Çiçekdağı’nın nüfusu ne kadar?
Çiçekdağı’nın 2023 yılı nüfusu 14.480’dir. Bu nüfusun 7.110’u erkek ve 7.110’u köy halkından oluşmaktadır.
Kırşehir’de hangi medeniyetler yaşamıştır?
Kırşehir ve çevresinde yapılan araştırmalar, ilin tarihinin Eski Tunç Çağı’na (M.Ö. 3000-2000) kadar uzandığını göstermektedir. Daha sonra Hititler, Frigler, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar bölgede hüküm sürmüştür.
Kırşehir hangi beylik?
Kırşehir ismi Hicri 295 yılında Şah Mehmet’in kuruluş belgesinde geçtiğinden ve Abbasiler döneminde ana karaya doğru yola çıkan orduda yer alan Karluklar Kırşehir’e yerleştiğinden bu tarihlerde Kırşehir isminin geçtiği varsayılmaktadır. Selçuklular döneminde Kırşehir ismiyle anılan bu il, bir ara Gülşehri olarak anılmıştır.