Çayda Çıra hangi yöre?
Çayda Çıra, Elazığ yöresine ait Halay tarzı bir halk dansıdır. Dünya çapında “mum dansı” olarak da bilinir. Genellikle sazsız olarak, “nanay” adı verilen halk şarkıları eşliğinde oynanır.
Çayda Çıra nereye özgü bir oyundur?
Çay Oyununda Çıra’nın Hikayesi | Elazığ Yöresi Halk Danslarının İncisi “Çayda Çıra”nın Hikayesi.
Elazığ’da hangi oyun oynanır?
Elazığ’da altmışa yakın oyun oynanmaktadır. Ancak günümüzde hala oynanan oyun sayısı 25 civarındadır. Bu oyunlardan bazıları ve en ünlüleri Çayda Çıra Oyunu, Avreş Oyunu, Nure Oyunu, Halay Oyunu, Bıçak Oyunu, Kılıç Kalkan Oyunu ve Delilo Oyunu’dur.
Çayda Çıra kimin eseri?
Yazar: Kemal Batmaz 500 TL ve üzeri alışverişlerinize kargo bedava!
Pisik oyunu hangi yöreye aittir?
Elazığ’ın meşhur kirli oyununu yeniler bilmez ama eskiler iyi bilir.
Delilo hangi yöre?
Örneğin, Delilo Elazığ’da, Beşayak Adıyaman’da, Papuri Bitlis’te oynanır. Halaylar davul ve zurna eşliğinde oynanır. Yörede Halay çekmeye “Dillan Çekme” denir.
Çepik oyunu hangi yöreye aittir?
Ayrıca her iki ilde de oynanan Elazığ Çepik oyununun ritim yapılarına bakıldığında; Elazığ Çepik oyununun yavaş başlayıp giderek hızlandığı, sonra tekrar yavaşladığı, sonra tekrar hızlandığı; Diyarbakır Çepik oyununun ise sabit bir ritim yapısına sahip olduğu görülmüştür.
Çayda Çıra nasıl yazılır?
ÇAYDAÇIRA NASIL YAZILIR Elazığlılar bile bu konuda karar veremedi. Türkçe dil kurallarına göre ÇAYDAÇIRA yazılması gerekiyor. Çünkü yan yana gelen iki farklı ismin farklı bir anlamı varsa yan yana yazılması gerekiyor. Özetle; “Çayda Çıra” değil, “Çaydaçıra”.
Çayda Çıra kültürel miras mıdır?
Çayda Çıra, geleneksel olarak Elazığ bölgesinde ve Fırat çevresinde oynanan bir Türk halk dansıdır. Bu dans hem kültürel mirasın bir parçasıdır hem de bölgenin halk danslarının en önemli sembollerinden biridir.
Elazığ’ın neyi meşhur?
Elazığ’ın kendine özgü lezzetleri olan Orcik şekeri, Çedene kahvesi, közlenmiş Agin leblebisi ve cevizli sucuk gibi yöresel lezzetleri sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. Ayrıca Elazığ’dan hediyelik olarak dokuma halı çeşitleri alınabilir.
Malatya’da hangi oyun oynanır?
Yerel olarak kabul gören oyunlarımızdan bazıları şunlardır: Misafirperverlik, Üçayak, Delilo, Kaçike, Berde, Lorke, Kolçak, Söğüt dalı, Tez, Kaleden kaleye şahin uçurdum, Heyhat, Sivike, Baş, Sinsin, Kına havası (yüksek eyvanlarda bülbüller öter).
Bitlis’te ne oynanır?
Bitlis yöresinde halk oyunlarının çok çeşitli ve özgün örnekleri bulunmaktadır. Oyunlar genellikle Halay veya Bar şeklindedir. Halay, Bitlis’te Berite adını alır. Halkuşta, Çarşıbaşı, Süzme Oyunu, Garzane, Temirağa, Harkusta ve Tiringo Halay oyunlarıdır.
Çayda Çıra nerenin meşhur?
Bu oyunlardan bazılarını oynanışları ve özellikleriyle açıklayacağız. Çayda Çıra Oyunu: Bu oyun Elazığ’ın Harput ilçesinde ortaya çıkmıştır. Oyun dünya çapında “Mum Dansı” olarak bilinmektedir. “Çayda Çıra” oyunu hakkında çeşitli efsaneler vardır.
Çayda Çıra Efsanesi nerede?
Çayda Çıra Efsanesi – Elazığ Açıklama: Elazığ halk oyunlarının incisi olan Çayda Çıra oyunu, karanlık bir ortamda, elde tabaklar ve tabakların üzerinde mumlarla oynanır. Elazığ’ın ulusal ve uluslararası tanıtımında büyük rol oynayan ve adeta simgesi haline gelen bu halk oyununun doğuşu hakkında çeşitli efsaneler anlatılır.
Çayda Çıra oyunu hangi yöreye aittir?
Çayda Çıra oyunu Elazığ halk oyunlarından biridir. Karanlık bir alanda, elde tabaklar ve tabakların üzerinde mumlarla oynanır. Elazığ şehrinin ulusal ve uluslararası tanıtımında önemli rol oynayan bu halk oyunu, erkek ve kızlardan oluşan gruplar halinde oynanır. “Mum oyunu” olarak da bilinir.
Çayda Çıra Efsanesi nerede?
Çayda Çıra Efsanesi – Elazığ Açıklama: Elazığ halk oyunlarının incisi olan Çayda Çıra oyunu, karanlık bir ortamda, elde tabaklar ve tabakların üzerinde mumlarla oynanır. Elazığ’ın ulusal ve uluslararası tanıtımında büyük rol oynayan ve adeta simgesi haline gelen bu halk oyununun doğuşu hakkında çeşitli efsaneler anlatılır.
Çepik oyunu hangi yöreye aittir?
Ayrıca her iki ilde oynanan Elazığ Çepik oyununun ritim yapılarına bakıldığında; Elazığ Çepik oyununun yavaş başlayıp giderek hızlandığı, sonra tekrar yavaşladığı, sonra tekrar hızlandığı; Diyarbakır Çepik oyununun ise sabit bir ritim yapısına sahip olduğu görülmüştür.
Çayda Çıra türkü mü?
TTK – Çayda Yakma | Elazığ Halk Şarkıları – YouTube.
Çepik halayı hangi yöreye ait?
Leblebici Oyunu, Elazığ yöresine ait bir erkek oyunudur.