Burdur hangi boydan?
ADI BURDUR (BURDADUR) Burdur şehrini kuran Türkmen aşiretlerinden Kınalı aşiretinin mensupları burayı bulduklarında, bölgenin güzelliğini gördüklerinde “Cennet burada. Burada kalın” dediler. “Burada durun!” dediler. Zamanla halk arasında kelime “Burdur”a dönüştü.
Burdur Türk mü?
Tarih. Klasik Yunanistan’da Pisidia olarak adlandırılan bu bölgeye Türklerin gelişi 1071’deki Malazgirt Savaşı’na dayanır. Bugün Burdur olarak bilinen bölge Anadolu Selçuklu Devleti’nin idaresinden sonra Hamitoğulları Beyliği tarafından ele geçirilmiştir. 1391’de Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Burdur hangi yöre?
Burdur ili, Akdeniz Bölgesi’nin iç kesiminde ve Akdeniz Bölgesi ile Ege ve İç Anadolu Bölgesi arasındaki geçiş alanında, Göller Bölgesi olarak adlandırılan bölgede, 29°-24′ ve 30°-53′ doğu boylamları ile 36°-53′ ve 37º-50′ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır.
Burdur hangi ilden ayrıldı?
Bu bağlamda ödenen vergiler arttı. 1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya vilayetinden ayrılarak Konya vilayetinin Isparta valiliğine bağlandı. Bu bağımlılık 1850’ye kadar sürdü.
Burdurlu yörük mü?
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Vali Hasan Şıldak, Burdur’un Yörük kültürünün başkenti olduğunu belirterek, “Burdur halkı kültürümüze ve bizi biz yapan değerlerimize sahip çıkıyor” dedi.
Burdur bucak hangi boydan?
Bucak ilçe merkezi üç dağın arasında kurulmuştur. Yerleşimin bir kısmı ilmen bitkileriyle kaplı olduğundan; ilçe halk arasında “İlmeli Bucak” olarak bilinirdi. Bu bölgeye yerleşen halk Oğuz boyuna mensup olduğundan, “Oğuzhan Köyü” olarak da anılırdı.
Burdur’da hangi medeniyetler yaşamıştır?
Antik çağlarda Burdur ve çevresi Pisidia olarak adlandırılıyordu. Tarih boyunca bu bölge Hitit, Frig, Lidya, Pers, Roma ve Doğu Roma topraklarının bir parçası olarak kaldı. Burdur, Malazgirt Savaşı’ndan sonra Türkmen akınlarının ulaştığı yerlerden biri oldu.
Burdur nereli?
BurdurTürkiye’deki YerÜlkeTürkiyeBölgeAkdeniz BölgesiİlBurdur12 satır daha
Burdur neyi meşhur?
Bu doğa harikası şehri keşfetmek istiyorsanız Burdur Şiş, Testi Kebabı, Kabak Tatlısı, Ceviz Ezmesi, Burdur Pudingi, Kömbe, Myrdumek Aşı ve Peynirli Pide’yi denemenizi öneririz.
Burdur’un eski ismi nedir?
Bizans döneminde bölgeye Polydorion adı verilmiştir. Burdur isminin nereden geldiğine dair çeşitli rivayetler vardır. Türkmen aşiretlerinden biri olan Kınalı aşiretinin üyeleri, Burdur Gölü çevresinin güzelliğine şaşırarak “Cennet burada” demişler ve bu söz zamanla kısaltılarak halk arasında Burdur olarak yerleşmiştir.
Burdur’un özellikleri nelerdir?
İl topraklarının %60,6’sı dağlık, %2,7’si plato, %19’u ova ve %17’si ovadır.
Burdur öğrenci şehri mi?
Şehrimizde derslik başına düşen öğrenci sayısı özel okul sayısının artıramayacağı düzeydedir. Öğrencilerin çabaları, öğretmenlerin özverili çalışmaları, velilerin farkındalığı ve ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının desteği sayesinde Burdur, eğitim alanında Türkiye’nin marka şehri olarak anılmaya devam edecektir.
Burdur kışın soğuk mu?
İlin iklimi genelde kışları soğuk ve yağışlı, yazları ise sıcak ve kuraktır.
Burdur’da ne madeni var?
Son yıllarda mermer ve doğal taş sektöründe büyük sıçrama yapan Burdur, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) verilerine göre yaklaşık 40 milyon ton mermer rezervine sahip. Burdur Bej mermeriyle dünya markası olan Burdur, yılda yaklaşık 3 milyon 200 bin ton mermer üretiyor.
Burdur hangi ilimize yakın?
Burdur, “Göller Bölgesi” veya “Göller Bölgesi” olarak adlandırılan bu bölgenin güneybatı Anadolu kısmında yer almaktadır. Burdur çevresindeki şehirlerimiz şunlardır: Antalya, Denizli, Muğla, Afyon ve Isparta. Burdur, Türkiye’de kalabalık olarak tanımlanamayacak bir şehirdir.
Hangi boydan olduğumuzu nasıl anlarız?
T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soyağacı belgenizi oluşturabilirsiniz.
Burdur’da hangi medeniyetler yaşamıştır?
Antik çağlarda Burdur ve çevresi Pisidia olarak adlandırılıyordu. Tarih boyunca bu bölge Hitit, Frig, Lidya, Pers, Roma ve Doğu Roma topraklarının bir parçası olarak kaldı. Burdur, Malazgirt Savaşı’ndan sonra Türkmen akınlarının ulaştığı yerlerden biri oldu.
Burdur Karamanlı hangi boydan?
Bu araştırmalar sonucunda Karamanoğullarının kesinlikle Afşar boyundan değil, Salur boyundan geldiği ortaya çıkmıştır.
Ispartalılar hangi boydan?
Beğ-Dili (Beydili) Boyu: Beğ-Dili (Beydili) boyu Ankara, Çankırı, Çorum, Denizli, Gaziantep, Isparta, Mersin, Karaman ve Sivas gibi illerde yaşamaktadır.