Mahler kuramı nedir?
Mahler’in teorisi, bebeğin biyolojik doğumuyla başlayan, ardından gelen psikolojik doğum ve normal otizm evresi ile devam eden, yenidoğanın ilk üç yılını kapsayan ve bireyselleşmeyi içeren bir süreçtir. Bu sürecin iki ön aşaması, normal otistik evre ve normal simbiyotik evre olarak belirlenmiştir.
Ayrılma-bireyleşme nedir?
İnsan yavrusunun psikolojik doğum süreci, bebeğin kendi bedensel deneyimleri ve hem ayrı olma hem de sevginin birincil nesnesi olan anneye bağlanma duygusunun oluşması sürecine ayrışma-bireyleşme süreci denir.
Simbiyotik evre nedir?
Simbiyotik evrenin en önemli özelliği, anneyle “çift birlik” içinde duygusal bir bağ kurma yeteneğidir. Bu, tüm insan ilişkilerinin temelini oluşturan yetenektir. Tatmin edici bir simbiyotik evre, sonraki ayrılık-bireyleşme döneminde anneden başarılı bir şekilde ayrılmanın ön koşuludur.
Duygusal olaylar kuramı nedir?
Duygusal olay teorisi (AET), örgütsel psikologlar Howard M. Weiss (Georgia Teknoloji Enstitüsü) ve Russell Cropanzano (Colorado Üniversitesi) tarafından geliştirilen, duyguların ve ruh hallerinin iş performansını ve iş tatminini nasıl etkilediğini açıklayan endüstriyel ve örgütsel psikolojide bir modeldir. Duygusal olay teorisi (AET), örgütsel psikologlar Howard M. Weiss (Georgia Teknoloji Enstitüsü) ve Russell Cropanzano (Colorado Üniversitesi) tarafından geliştirilen, duyguların ve ruh hallerinin iş performansını ve iş tatminini nasıl etkilediğini açıklayan endüstriyel ve örgütsel psikolojide bir modeldir.
Bilişsel uyum kuramı nedir?
Bireylerin tutumları, inançları, değerleri ile çevreleri arasında uyum sağlamaya çalıştıklarını, uyumsuzluk olduğunda bunu azaltmak için bilişsel çabalar gösterdiklerini ileri sürmektedir.
Ayrışmak ne demek psikolojide?
Öz-ayrılma, zihinsel savunma mekanizmalarıyla ilişkili zihinsel bir süreçtir. Bu mekanizmanın çalışma şekli nedeniyle, kişi başına gelen olayı kendisi olarak değil, başka biri olarak algılar. Böyle bir “yabancılaşma” pozisyonu, kişiyi aşırı ve dayanılmaz duygulardan korur.
Bireyselleşme ilkesi nedir?
4- Bireyselleştirme ilkesi: Her sporcu, performans seviyesi ne olursa olsun, performans potansiyeli ve öğrenme özelliklerine göre bireysel olarak desteklenmelidir. Bunu başarmak için sporcunun objektif olarak gözlenmesi ve değerlendirilmesi gerekir.
Bireyleşme ilkesi nedir?
Bireyleşme ilkesi, belirli bir türün üyelerini bireyselleştiren veya sayısal olarak ayırt eden bir ölçüttür, yani herhangi bir tür şeye göre, birden fazlasına sahip olduğumuzu varsayabiliriz. Ayrıca buna ‘özdeşlik ölçütü’ veya ‘ayırt edilemezlik ilkesi’ de denir. Bireyleşme ilkesi, belirli bir türün üyelerini bireyselleştiren veya sayısal olarak ayırt eden bir ölçüttür, yani herhangi bir tür şeye göre, birden fazlasına sahipsek birden fazlasına sahip olduğumuzu varsayabiliriz. Ayrıca buna ‘özdeşlik ölçütü’ veya ‘ayırt edilemezlik ilkesi’ de denir.
Sembiyotik ilişki nedir?
Biyolojiden türetilen bir kavram olan simbiyotik yaşamda, canlılar birlikte yaşar ve birbirlerine bağımlıdır. Bu ilişki türüyle ilgili en çarpıcı nokta, canlıların birbirlerine fayda sağlama veya zarar verme anlamında birbirlerini etkilemeleridir.
Simbiyotik ilişki nedir örnek?
Simbiyotik, her iki canlıya da fayda sağlayan simbiyotik bir yaşam biçimidir. “(+,+)” olarak ifade edilir. Örneğin, likenlerin ilişkisi veya bağırsaktaki E. coli’nin B ve K vitaminlerine dayalı karşılıklı ilişkisi, kazan-kazan temelinde bir mutualizm ilişkisidir.
Mutualist ilişki ne demek?
Karşılıklılık, farklı türlerden iki canlının karşılıklı yardımına dayanan ve her iki tarafa da fayda sağlayan bir simbiyoz biçimidir. Kendi başlarına hayatta kalabilen iki canlının bir araya gelip daha kolay yiyecek bulma yeteneğine dayanan simbiyotik bir yaşam biçimidir.
8 Temel duygu Nedir?
Plutchik, duyguları insanları ve hayvanları uyumlu ve dengeleyici davranışlara iten içsel faktörler olarak tanımlar. 8 temel kategori vardır: iğrenme, öfke, umut, korku, şaşkınlık, üzüntü, neşe ve kabul. Bu duyguları birleştirerek veya karıştırarak yeni duyguların ortaya çıkabileceğini belirtir.
Fear hangi duygu?
Tehlike veya tehlike ihtimali karşısında duyulan korku duygusu.
Schachter teorisi nedir?
Schachter-Singer teorisi Bu teori, fizyolojik uyarılmanın önce meydana geldiğini, kişinin daha sonra bu uyarılmayı bir duygu olarak deneyimlemesi ve nedenini tanımlaması gerektiğini belirtir. Bir uyaran, bilişsel olarak yorumlanan bir fizyolojik tepkiyi tetikler ve bu da daha sonra bir duyguya yol açar.
Uyum kuramı yaklaşımı nedir?
Uyum Kuramı Yaklaşımı Uyum kuramı yaklaşımına göre, uzlaşmanın en iyi yolu kişinin inançlarını davranışlarına, olgulara ilişkin bilgisine ve üzerinde hissettiği toplumsal baskıya uygun şekilde kullanmasıdır.
Nesne ilişkileri kuramı nedir?
Psikolojik olarak nesne, çocuğun içsel arzusunu tatmin eden dış dünyadaki bir kişiyi veya varlığı temsil eder. Nesne ilişkileri kuramına göre, bebeğin kurduğu ilk nesnelerle ilişkisi, kendi içsel süreçleri aracılığıyla gelecekteki ilişkilerine bir rehberdir.
Özünü yenileme kuramı nedir?
Tekrarlama teorisi: Çocuklar oyun dünyasında atalarının geçmişteki olaylarını tekrarlarlar. Başka bir deyişle, çocuğun oyunundaki getirme, koşma, vurma ve barınak arama gibi davranışlar, atalarının geçmişte yaptığı avlanma, kavga etme ve barınak inşa etme gibi şeylerin tekrarlarıdır.
Yakınlık kuramı nedir?
Yakınlık ilkesi, zaman ve mekanda birbirine yakın olan nesnelerin gruplanmış olarak algılanma eğiliminde olduğunu belirtir. Nesneler birbirine yakın yerleştirildiğinde, birbirlerine yakın ve birbirlerinden ayrı oldukları için aynı gruba ait oldukları varsayılır.